Танкове от Запада за Украйна ще има, но може да пристигнат твърде късно

Очаква се те да пристигнат на бойното поле до март, но Русия вече засили атаките

27.01.2023 | 10:22 Редактор: Тодор Петров
Танкове от Запада за Украйна ще има, но може да пристигнат твърде късно

Над 12 държави влязоха явно в "танковата коалиция" за Украйна и към момента по публичните заявления ще бъдат доставени близо 80 модерни западни танка - германските Leopard, британските Challenge 2 и американските Abrams. В Украйна са убедени, че след системите за залпов огън HIMARS те коренно ще променят хода на войната. Тяхното предимство е в системата за управление на огъня, която е с по-голяма устойчивост и далекобойност от съветските аналози, коментират експертите.

Очакванията са, че танковете ще пристигнат на бойното поле до март и ще помогнат на украинските военни да осъществят пролетна офанзива, за която намекват и директорът на военното разузнаване Кирило Буданов, и военни. Според медийни публикации, когато руският президент Владимир Путин направи смяна в командването на операцията в Украйна, е поставил цел на ген. Валери Герасимов да превземе Донбас в административните му граници до края на март.

В последните дни се наблюдава засилване на натиска в региона, признат и от украинските власти. Руските военни превзеха Соледар и опитват да обкръжат Бахмут, битката за който се води вече повече от пет месеца. 

САЩ ще изпратят модифицирана версия на танка Abrams, която е с по-сложна система за управление, но позволява на екипажите по-лесно да локализират вражески позиции и да проследяват "дружески" превозни средства. По информация на Politico Вашингтон изпраща танковете в Украйна без секретна броня, в която е използван обеднен уран.

Три от всеки четири изстреляни във вчерашната вълна ракети с радионасочване Х-59 са пропуснали целта си, пишат от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). В рамките на тази руска операция са изстреляни 55 ракети, от които украинските ПВО са свалили 47. Поражения има в 11 области на Украйна. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за един загинал и двама ранени в резултат от попадението на ракета в нежилищна сграда.

Четете повече в Investor.bg

Снимка: БГНЕС