Вълна от оставки в Украйна заради корупцията: МО купува по-скъпи храни за военните

Борбата с корупцията е основно изискване на ЕС към страната за присъединяване към блока

24.01.2023 | 18:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Антикорупционна чистка в Украйна. Общо четирима заместник-министри и петима областни управители подадоха оставки в Киев на фона на обвинения в присвояване на средства. Междувременно беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че му е било предложено да сключи пакт за ненападение с Украйна.

Украйна води война на два фронта - едновременно срещу Русия и срещу корупцията по високите етажи на властта. Първата по-голяма победа на втория фронт дойде преди два дни, когато украинският зам.-министър Василий Лозински беше уволнен по подозрения, че е взел подкуп в размер на 400 хил. долара.

Журналистическо разследване разкри, че Министерството на отбраната купува хранителни продукти за военните два-три пъти по-скъпо, отколкото в магазините на дребно. Така се стигна до поредица от оставки - на петима областни управители и четирима заместник-министри. За кадровите промени загатна президентът Володимир Зеленски.

"Вече съм взел някои кадрови решения - някои още днес, а други ще взема утре, касаещи ръководители на различни нива в министерствата и други централни държавни структури, както и в регионите и правоприлагащите органи", заяви Володимир Зеленски.

Борбата с корупцията е основно изискване на Европейския съюз към Украйна за присъединяване към блока. Брюксел днес поощри съобщенията за разследвания за корупция в средите на украинското държавно ръководство.

Междувременно беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че му е било предложено да сключи пакт за ненападение с Украйна. Малко по-късно обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия няма данни Киев да е предлагал на Минск такъв пакт.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС