Карта от ВСВ предизвика фурор сред ловците на съкровища в нидерландско село

Предполагаемото скривалище в Омерен се използвало от нацистите за откраднати скъпоценности

24.01.2023 | 22:47 Редактор: Ирена Бакърджиева
Карта от ВСВ предизвика фурор сред ловците на съкровища в нидерландско село

Нарисувана на ръка карта от времето на Втората световна война предизвика истински лов за съкровище в нидерландско село. Смята се, че с нейна помощ може да бъде намерено скривалище, където нацистите трупали откраднати от тях скъпоценности, съобщи Асошиейтед прес.

Омерен, с население само от 715 души, се намира на около 80 километра югоизточно от Амстердам. Златотърсачи се стичат сега към това малко малко селище, снабдени с метални детектори, лопати и копия на картата на своите смартфони.

"Да, разбира се, това е вълнуваща новина, която завладя цялото село. Но не само нашето село, а и хора, които не са от тук", заяви местният жител Марко Родвелт. Той разказа, че "всякакви хора копаят спонтанно на места, където смятат, че е заровено съкровището", с помощта на метални детектори.

Други жители на Омерен пък не вярват в историята, тръгнала от германски войник, който бил разпитан от нидерландски военни в Берлин след края на войната. Мъжът твърдял, че е създател на картата.

Картата била публикувана за първи път на 3 януари тази година от Националния архив на Нидерландия. По традиция той прави през първия месец от новата година публично достояние хиляди документи, за да може историците да ги проучват.

От съображения, свързани с правилата за лична неприкосновеност, Националният архив на Нидерландия не разкри самоличността на въпросния германец и не уточни дали той все още е жив, предаде БТА.

Досега никой не е обявил, че е открил предполагаемото съкровище. За момента не е ясно дали нидерландските власти ще предявят претенции за скъпоценностите, ако бъдат намерени, или съответният златотърсач ще може да ги запази за себе си.

Търсенето обаче продължава с пълна сила. Ентусиастите не бяха разубедени от припомнянето от страна на община Бурен, където се намира Омерен, че металните детектори са забранени на нейна територия. Нито пък от предупреждението на местните власти, че районът е бил фронтова линия и търсенето там е опасно, тъй като хора може да се натъкнат на неексплодирали бомби.