Просото може да реши продоволствената несигурност в световен мащаб

Посланикът на Индия в Турция: 130 държави отглеждат тези устойчиви на климатичните промени култури

24.01.2023 | 11:47 Редактор: Вяра Димова
Просото може да реши продоволствената несигурност в световен мащаб

Просото може да бъде част от решението на проблема с продоволствената несигурност в световен мащаб и стъпка към устойчивост, заяви посланикът на Индия в Турция.

Вирандер Пол заяви, че макар Индия да представлява 30% от световното производство на просо, около 130 държави отглеждат тези устойчиви на климатичните промени култури. Той говори на дискусия, проведена в Анкара, озаглавена "Просото за устойчива продоволствена сигурност".

По предложение на Индия преди две години Общото събрание на ООН обяви 2023 г. за Международна година на просото.

"Просото е древен хранителен продукт, ако мога да използвам думата "древен" за това. Древни, защото предшестват повечето съвременни зърнени култури, познати на човечеството", казва Пол, цитиран от БГНЕС.

Засягайки заплахите за световната верига за доставка на храни, дипломатът каза, че "в по-ново време, когато тръгнахме по пътя към възстановяване след Ковид, се оказахме в средата на конфликт (между Русия и Украйна)".

Позовавайки се на Русия и Украйна като две основни държави, произвеждащи и изнасящи храни, той заяви, че със задълбочаването на конфликта бедните държави са били силно засегнати от недостиг на храни и ескалиращи цени на храните.

"Всички тези фактори, взети заедно, ни доведоха до много интензивна, доста сериозна ситуация, подобна на криза, в която колективно трябва да намерим решения", каза той, посочвайки просото като част от решението.

Другите участници в дискусията също изтъкнаха потенциала на богатото на хранителни вещества и устойчиво на климатичните промени просо като решение на проблема с продоволствената несигурност.

Снимка: БГНЕС