Таванът на цената на природния газ ще задълбочи енергийната криза?

Това може да доведе до свиване на световното предлагане през следващата година

20.12.2022 | 18:20 Редактор: Вяра Димова
Таванът на цената на природния газ ще задълбочи енергийната криза?

Решението на Европа да ограничи цената на природния газ заплашва да ограничи предлагането в региона и да задълбочи енергийната криза, предава Bloomberg.

Тази седмица европейските държави се договориха да поставят таван върху цените на газа, с което сложиха край на политическия дебат дали да се намесят на енергийните пазари, който се водеше от месеци. Този механизъм ще предотврати сериозни колебания в цената, но може да направи региона уязвим към недостатъчно предлагане и по-засилена конкуренция от Азия.

Таванът на цените без съответното ограничаване на търсенето рискува да задълбочи недостига на газ в Европа, като насърчи потреблението, твърдят анализатори на Goldman Sachs Group Inc, в доклад, публикуван в понеделник. Това би могло да доведе до свиване на световното предлагане през следващата година и в най-лошия случай да принуди правителствата да ограничат подаването на газ.

Вносителите на втечнен природен газ в Европа и Азия се конкурират за доставки от едни и същи износители, като САЩ и Катар. 

Европейската мярка, която трябва да влезе в сила през февруари, може да бъде отменена, ако има "неблагоприятни последици". Ограничението не обхваща и извънборсовата търговия, което може да доведе до голямо пренасочване от борсите към по-малко прозрачния пазар.

Между август и септември за около две седмици цените на втечнения природен газ в Азия бяха над 56 долара за милион британски термични единици.

Четете повече на Bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС