ЕС отново не можа да реши за тавана на цените на газа, отложиха го за 19 декември

Това беше посочено в заключителното изявление от срещата на върха на ЕС по въпросите на енергетиката

15.12.2022 | 22:22 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕС отново не можа да реши за тавана на цените на газа, отложиха го за 19 декември

На срещата на върха на ЕС не беше постигнато съгласие относно тавана на цените на газа и принципа на общите покупки на газ, като решението беше отложено за планираната среща на министрите на енергетиката на ЕС в Брюксел на 19 декември. Това беше посочено в заключителното изявление от срещата на върха на ЕС по въпросите на енергетиката.

"Срещата на върха приветства постигнатия напредък и призова Съвета на ЕС на 19 декември да приключи работата по предложенията за подобряване на солидарността чрез по-добра координация на покупките на газ, по-специално чрез Енергийната платформа на ЕС (предложеният от Европейската комисия механизъм за съвместни покупки на газ в ЕС - бел. прев.), трансграничния обмен на газ (между страните от ЕС - бел. прев.) и създаването на надеждни ценови референтни показатели", се казва в заключителния документ на срещата на върха по въпросите на енергетиката, информира БГНЕС.

Министрите на енергетиката на ЕС ще се срещнат в понеделник, 19 декември, за да обсъдят отново механизма, който предвижда ограничаване на повишаването на цените на газа.

Снимка: Pixabay