Големите руски компании прибегнаха до голяма хитрост

Тайно изкупуват своите еврооблигации, емитирани преди войната

23.01.2023 | 11:18 Редактор: Тодор Петров
Големите руски компании прибегнаха до голяма хитрост

Големите руски компании, дори и тези, срещу които няма наложени санкции, избягват Wall Street, за да погасяват своите кредитни емисии, емитирани преди войната и санкциите, пише Bloomberg. Източници на агенцията съобщават, че петролният гигант "Лукойл" - чрез своето дружество Lukoil Securities Limited, изкупува своите еврооблигации чрез брокери в Кипър.

Руската компания съобщи за плановете си в кратко прессъобщение, но без да дава подробности за условията. Заинтересованите от акцията са се свързали с брокери в Кипър и са изкупували дълга чрез извънборсови трансакции.

Реално петролната компания не е под санкции, но централните депозитари по света отказват да работят с руски компании и те са принудени да намират алтернативи.

Стойността на руските еврооблигации преди войната беше 85,6 млрд. евро, но се сви до 12,7 млрд. евро след началото на военните действия, които накараха САЩ, ЕС и Великобритания да блокира достъпът на руски компании до капиталовите пазари. Ситуацията е много сложна - плащанията по купоните и главниците се осъществяват, но с голямо забавяне.

"Газпром" също прехвърли част от своите задължения в евро в облигации, емитирани в рубли, и планира да обърне целия си дълг към "домашна" емисия в рубли.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС