Китай съобщи за 13 000 жертви на Ковид-19 между 13 и 19 януари

Болниците и погребалните домове са препълнени след разхлабването на мерките

22.01.2023 | 11:15 Редактор: Тодор Петров
Китай съобщи за 13 000 жертви на Ковид-19 между 13 и 19 януари

Китай съобщи за близо 13 000 смъртни случая, свързани с Ковид-19, в болниците между 13 януари и 19 януари. Те се добавят към около 60-те хиляди случая, регистрирани за предходния месец и нещо, като експерти казват, че вълната от инфекции в страната вече е достигнала своя връх, предаде Ройтерс.

Актуализираните данни на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията се огласяват на фона на съмненията за прозрачност на предоставената от Пекин информация, които показват изключително ниски равнища в сравнение с тези в много други страни.

Числеността на смъртните случаи, огласена от китайските власти, не включва хората, които са починали в дома си. Освен това някои лекари казват, че вписването на Kовид като причина за смъртта на пациентите никак не е препоръчително.

Болниците и погребалните домове са препълнени, откакто в началото на декември миналата година Китай внезапно се отказа от действащия дотогава режим на контрол над ковид и масови тестове (най-строгия в света), причинил значителни щети на икономиката и стрес за хората.

Резкият завой в политиката, предприет след исторически протести срещу ограниченията, доведе до стремително умножаване на случаите на ковид сред наброяващото около 1,4 милиарда души население, пише БТА.

Главният епидемиолог на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията У Цзуню отбеляза, че масовото движение на хора за празниците може да разпространи пандемията, като увеличи броя на заразените с коронавирус в някои райони.

Снимка: Bloomberg.com