Протестите в Париж срещу пенсионната реформа прераснаха в безредици

"Макрон в бизнеса – пенсионери в гробището", скандират демонстрантите

21.01.2023 | 20:10 Редактор: Тодор Петров

Безредици в Париж по време на протестите срещу пенсионната реформа. Радикално настроени демонстранти са изпочупили витрини на банки, банкомати и светофари. Няколко души са хвърляли пиратки и стъклени бутилки по полицията.

Демонстрацията бе организирана от лявата партия на Жан-Люк Меланшон "Непокорена Франция", от младежки асоциации и антикапиталисти. В протестите се включиха десетки хиляди хора, включително представители на движението на "жълтите жилетки". Недоволството е срещу предлаганата от правителството пенсионна реформа, част от която е повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години,както и отмяна на някои привилегии при пенсиониране за определени категории труд.

На плакатите на участниците в протеста можеше да се прочетете "Да изгубиш целия си живот, за да спечелиш пари от него", "Макрон в бизнеса – пенсионери в гробището", "Младите казват не", "Работата през нощта след 60 е полезна за здравето!".

Демонстрантите носят карикатури на френския президент Еманюел Макрон с надпис "Ставайте, стари хора! Работниците на бъдещето сте вие!". Участниците скандират лозунги "Пенсия на 60!" и "Макрон, ние не искаме твоята реформа".

Снимка: БГНЕС