Турция отмени посещението на шведския министър на отбраната заради антитурски протест

Хулуси Акар: В този момент посещението му загуби своето значение и смисъл

21.01.2023 | 11:35 Редактор: Вяра Димова
Турция отмени посещението на шведския министър на отбраната заради антитурски протест

Турция отмени посещението на шведския министър на отбраната заради планиран антитурски протест в Стокхолм.

"В този момент посещението на шведския министър на отбраната Пал Йонсон в Турция на 27 януари загуби своето значение и смисъл, така че ние отменихме посещението", каза турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Посещението на шведския министър имаше за цел да преодолее възраженията на Анкара срещу кандидатурата на Швеция за присъединяване към военния съюз НАТО. Турция беше разгневена от разрешението на шведските власти да позволи на десен екстремист демонстрация по-късно в събота пред турското посолство, информира БГНЕС.

Датско-шведският политик Расмус Палудан, чиито антиислямистки действия предизвикаха бунтове в Швеция миналата година, изрази намерението си да "изгори Корана", свещената книга на исляма, по време на протеста си в събота.

Турция привика в петък посланика на Швеция, за да "осъди това провокативно действие, което очевидно е престъпление от омраза - най-категорично", каза дипломатически източник. Това е вторият път за повече от седмица, в който е привикат посланикът на Швеция в Турция. Миналата седмица той беше призован да отговаря за видео, публикувано от кюрдска група в Стокхолм, което изобразява президента Реджеп Ердоган, който се люлее с краката си на въже.

Снимка: БГНЕС