fallback

Ева Кайли с първи коментар: Няма да призная нещо, което не съм направила

Бившият вицепрезидент на ЕП остава в ареста още месец

20.01.2023 | 10:51 Автор: Вяра Димова

За пръв път гръцката евродепутатка Ева Кайли, коментира решението на белгийските власти пред гръцките медии.

Бившият вицепрезидент на Европейския парламент, срещу която тече разследване за корупция, в която е замесен Катар, ще остане още един месец в ареста, предаде нейният адвокат Димитракопулос.

Двама от общо тримата заседатели са гласували г-жа Каили да остане в ареста с мотиви, че може да избяга от страната, а също, че ако бъде пусната може да попречи на разследването като се срещне с хора отвън, замесени в корупционния скандал. Освен това започва тайното изслушване на бившият евродепутат Антонио Панцери, който е сключил споразумение с прокуратурата за признаване на вина по силата на закон за информаторите, използван само веднъж досега в Белгия и ще свидетелства срещу останалите обвиняеми по разследването, като "разкаже всичко", съобщи адвокатът му. 

Панцели е признал, че е превел 120 000 евро на белгийския евродепутат Марк Тарабела. Председателят на ЕП Роберта Мецола, съобщи, че белгийските власти са поискали имунитета на Тарабела и неговия колега Андреа Коцолино.

Ева Каили с видимо срината психика, основно заради 23-месечната си дъщеричка и изпадна няколко пъти в ридания по време на процеса, съобщи нейния адвокат. 

"Искам дъщеря си при мен в ареста. И на хиляди парчета да ме разкостят, няма да призная нещо, което не съм направила", каза тя пред гръцката телевизия Опен.

Нейният морал остава висок, въпреки "мъченията" и "униженията", които е претърпяла заяви пред медиите адвокат Михалис Димитракопулос. 

Гръцката евродепутатка Ева Каили беше обвинена в приемане на подкупи от Катар в един от най-големите корупционни скандали в Брюксел, пише "Труд". 

Скандалът, който разтърси Европейския Съюз, се базира на подозренията, че Катар и Мароко са подкупвали политици, парламентарни сътрудници и неправителствени организации, за да оказват влияние върху решенията на Европарламента.

Катар многократно заяви, че няма никакво участие в корупционния скандал в ЕС. Мароко се оплака от "съдебен тормоз" след като разследването за даване на подкупи започна.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback