Олена Зеленска в Давос: Не трябва да допускаме нов Чернобил

"Кризата ще се задълбочи, ако Русия не загуби войната в Украйна", предупреди съпругата на украинския президент

17.01.2023 | 14:51 Редактор: Елеонора Танева
Олена Зеленска в Давос: Не трябва да допускаме нов Чернобил

Светът трябва да се обедини в името на мира. Това каза съпругата на украинския президент Олена Зеленска и съобщи, че е връчила писма от съпруга си на няколко лидери на форума в Давос, включително на вицепремиера на Китай Лиу Хе.

"Не трябва да допускаме да се случи нов Чернобил. Обидно е в 21-ви век да има масов глад заради целенасочената агресия на една държава. Нито едно дете по света не трябва да си пише домашните на свещи, а лекарите не трябва да извършват операции на фенерчета", продължи Олена Зеленска, цитирана от "Гардиън".

Според нея агресията на Русия в Европа създава голяма криза.

"Изправени сме пред краха на света, какъвто го познаваме. Какъв е светът, в който на танкове е позволено да нанасят удари по атомни електроцентрали? Какво се случва с инфлацията, когато държавните граници започнат да се разрушават? И какво се случва с цената на живота, когато десетки милиони са принудени да бягат от глада и да станат бежанци? Кризата ще се задълбочи, ако Русия не загуби войната в Украйна. Тази война може да продължи и да направи кризата по-голяма, ако агресорът не загуби", заяви съпругата на украинския президент, цитирана от БГНЕС.

Тя се надява, че световният бизнес ще се вслуша и ще откликне на необходимостта от възстановяване на градовете в Украйна.

Снимка: БГНЕС