Вучич: Атаките срещу сърби са неприемливи, ООН да реагира

Сръбският президент изрази надежда, че страната ще успее да запази мира и стабилността

16.01.2023 | 20:15 Редактор: Петя Кръстева
Вучич: Атаките срещу сърби са неприемливи, ООН да реагира

Президентът на Сърбия  Александър Вучич изтъкна в разговор със специалния представител на генералния секретар на ООН и ръководител на Временна администрация на ООН в Косово (ЮНМИК) Каролин Зияде, че за Сърбия е от съществено значение въпросът за Косово да продължи да се обсъжда в Съвета за сигурност на Организацията, за да бъде прозрачно информирана международната общност за ситуацията на място, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Президентът каза още, че продължаването на ангажимента на ЮНМИК в Косово е необходимо преди всичко поради постоянната нестабилност, която изобилства от множество инциденти.

"Белград е изцяло ангажиран с диалога, доказателство за което е демонстрираната воля за продължаване на преговорите в Брюксел, както и положените усилия в търсенето на решение на кризата, наложена от страна на Прищина чрез едностранни стъпки. Считаме за неприемливи зачестилите атаки върху сърбите, тяхната собственост и наследство", заяви сръбският президент.  Той посочи , че своевременната  реакция, както и осъждане на провокациите от страна на ООН и международната общност, са ключови. Сръбският президент изрази надежда, че Сърбия ще успее да запази мира и стабилността, съобщи БТА.

Президентът Вучич посочи още, че Сърбия е ангажирана с подобряването на регионалното сътрудничество, което пряко допринася за процеса на помирение, предаде РТС.

Снимка: БГНЕС