ООН: Ще приемаме все по-зле платени работи, инфлацията поглъща заплатите

Прогнозите са безработицата по света да се увеличи

16.01.2023 | 12:49 Редактор: Вяра Димова
ООН: Ще приемаме все по-зле платени работи, инфлацията поглъща заплатите

Забавянето на световната икономика ще принуди все повече работници да приемат по-нискокачествени и зле платени работни места през 2023 г., докато инфлацията поглъща реалните заплати, предупреди ООН.

Тъй като цените растат по-бързо от доходите, кризата с разходите за живот рискува да тласне все повече хора към бедност, заяви Международната организация на труда към ООН, а безработицата по света ще се увеличи.

МОТ заяви, че дефицитът на достойни условия на труд се е задълбочил от многобройни, припокриващи се кризи, включително войната на Русия в Украйна, нововъзникващото геополитическо напрежение, неравномерното възстановяване от пандемията от Ковид-19 и продължаващите затруднения по веригата на доставки.

"Заедно те създадоха условия за стагфлация - едновременно висока инфлация и нисък растеж, за първи път от 70-те години на миналия век насам", заяви агенцията в годишния си доклад "Световни перспективи в областта на заетостта и социалните въпроси".

Генералният директор на МОТ Гилбърт Хунгбо заяви, че възстановяването от пандемията Ковид-19 е било особено неравномерно в страните с ниски и средни доходи и е било допълнително затруднено от изменението на климата и хуманитарните предизвикателства, пише БГНЕС.

"Прогнозите за забавяне на икономическия растеж и растежа на заетостта през 2023 г. предполагат, че повечето държави няма да успеят в обозримо бъдеще да се възстановят напълно до нивата отпреди пандемията", заяви в доклада бившият министър-председател на Того.

Снимка: pixabay