Ипотечен капан: Банки замразиха пиковите лихви

Обявиха временно спиране на жилищните заеми с променлива лихва 

13.01.2023 | 10:02 Редактор: Тодор Петров
Ипотечен капан: Банки замразиха пиковите лихви

Полски банки спряха продажбата на ипотечни кредити с плаваща лихва, като на практика замразиха пиковите лихви в ново предизвикателство за собствениците на жилища в страната.

BNP Paribas Bank Polska SA, шестият по големина кредитор по активи, обяви "временно спиране" на жилищните заеми с променлива лихва тази седмица и вместо това ще продава само ипотеки с лихви, фиксирани за пет или 10 години. ING Bank Slaski SA, банка номер 4 в Полша, направи подобен ход през декември.

Лихвените проценти по ипотечните кредити в Полша са сред най-високите в Европейския съюз след най-агресивното парично затягане в историята му, за да се овладее растящата инфлация. Но потребителите сега могат да бъдат заключени в тези високи нива, точно когато разходите за финансиране ще намалеят.

След като официалните лихвени проценти скочиха с 665 базисни пункта за по-малко от година, плащанията в някои случаи се удвоиха, а продажбите на нови жилищни заеми се сринаха с близо 50% миналата година.

Тези фиксирани лихви сега могат да се превърнат в капан за задлъжнелите купувачи на жилища в страната, много от които пострадаха от заеми, деноминирани в швейцарски франкове преди финансовата криза.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com