България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кога ще вдигнат лихвите по депозитите и какво ще се случи с ипотечните кредити?

"Спирането на конфликта в Украйна много ще стабилизира инфлацията", каза Деян Василев

03.01.2023 | 08:11 Редактор: Искра Ангелова

Българската народна банка обяви основен лихвен процент в размер 1,42 на сто, считано от 1 януари 2023 година.

"Чакат ни по-високи лихви. Видяхме, че в САЩ те достигнаха 4,6%, очаква се да достигнат и 5 процента заради упоритата инфлация. При нас лихвите по кредите са много свързани с лихвите по депозитите, тъй като много от банките ценообразуват кредитите на база на месечната статистика на средната цена на привлечените средства в банките, а това са депозитите. Очаква се лихвата по ипотечните кредити да скочи до 3-4%", каза зам.-председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България Деян Василев в студиото на "България сутрин".

По думите му в момента в България има интересен икономически парадокс.

"Основния лихвен процент, процент и половина БНБ го увеличи, Европейската централна банка - също, а лихвите по нашите депозити продължават да не са мръднали. Въпросът е кога банките ще започнат да повишават лихвите по депозитите, или докога те ще са толкова инертни. Икономическата логика диктува, че най-ниско рисковият актив в една икономика е основният лихвен процент. Лихвите по депозитите трябва да започнат да се покачват и след това този механизъм се трансформира към цената на кредитите - тези, които са изтеглили в момента, и към новоотпуснатите", добави Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че до края на миналата година нивата на кредитите у нас са останали рекордни.

"Беше рекордна година за жилищни кредити, потребителски кредити. Цените на имотите също много скочиха. Спестяванията в банките също се увеличиха и хората много консервативно или държат парите си в банка, или купуват имоти. На това се дължеше този ръст на имотите през последните няколко години. Защото при 18% инфлация парите в банка са се обезценили, те не носят никаква доходност. Хората са много инертни, има и други финансови инструменти", подчерта зам.-председателят на Асоциацията на кредитните посредници.

Попитан каква част от спестяванията на българина вече са похарчени, той отговори: "Покрай Ковид и ситуацията с бизнеса имаше отложени плащания по кредитите. Видяхме, че заведенията и къщите за гости бяха пълни за Нова година. Не чух Велинград да е бил празен, явно хората имат спестявания. Доходите на българина растат. Част от прекъснатите производства заради войната в Украйна и Русия, също се насочват към нас. Когато се увеличават доходите, се увеличава и инфлационният натиск."

Гостът бе категоричен, че бързите кредити са за спешни ситуации.

"Това е най-малко препоръчителният вариант. Това, колко сме се охарчили покрай НГ, е изцяло наш избор, не е авария. За съжаление, част от населението прибягва до тези кредити и част от хората прибягват до тях с неразумно планиране на личните финанси. Лихвите по тези кредити са най-високи, те не са обезпечени - теглиш 200 лв., но връщаш 250 лв. Не съветваме хората да теглят кредити за текущи разходи", допълни Деян Василев.

Експертът съветва хората да намалят ненужните разходи.

"Тази година кредитният пазар ще бъде по-потиснат. Миналата година има ръст около 30% в обемите и около 10% в бройката на кредитите. Спирането на конфликта в Украйна, ако това се случи, много ще стабилизира инфлацията", каза още Василев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа