Температурни рекорди: Лятото на 2022 г. е най-горещото в историята на Европа

Отчетени са и най-високите нива на вредни емисии в атмосферата от пожари в страните от ЕС и Великобритания

10.01.2023 | 18:20 Редактор: Вяра Димова
Температурни рекорди: Лятото на 2022 г. е най-горещото в историята на Европа

Миналото лято е било най-горещото в Европа в историята на измерванията, започнали през 1979 г., съобщиха ДПА, Ройтерс и АФП, позовавайки се на данни на Европейската служба по климатичните промени "Коперник".

Цялата 2022 г. на континента е била втората най-гореща в историята на измерванията след 2020 г. За света 2022 г. е била петата най-гореща година, а като цяло последните осем години са най-жарките в историята на измерванията.

На много места горещите вълни са се комбинирали със слаби валежи и сухи почви, създали проблеми за селското стопанство, речния транспорт и за енергийния сектор, е отбелязано в доклада на службата.

Тежките суши са увеличили риска от горски пожари, поради което през лятото се отчетени и най-високите нива на вредни емисии в атмосферата от пожари в страните от ЕС и Великобритания.

Изминалата 2022 г. бе поредната година на крайности в климата в Европа и по света, каза заместник-директорът на "Коперник" Саманта Бърджис. За да се избегнат по-лоши последици, вредните емисии спешно трябва да бъдат намалени и обществата да се адаптират към екстремно време и събития, свързани с климата, каза тя, цитирана от БТА.

Европейската служба отчита, че температурите в Европа са се повишили два пъти повече от средните глобални стойности за последните тридесет години. Европа е най-бързо затоплящият се континент.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)