Германски политик за размириците на НГ: Разбунтувалите са се маймуни без мозък

Полицията е арестувала временно 145 души във връзка с безредиците

10.01.2023 | 09:50 Редактор: Петя Кръстева
Германски политик за размириците на НГ: Разбунтувалите са се маймуни без мозък

Германски политик предизвиква възмущение с расистки видеоклип, който публикува в социалните медии, предаде Анадолската агенция.

Томас Беплер-Волф, член на Социалдемократическата партия на Германия от провинция Есен, който от юли 2016 г. е съветник във Франкфурт, коментира размириците, избухнали в новогодишната нощ в Берлин, във видеоклип в Instagram.

"В каква държава всъщност живеем?", казва Беплер-Волф във видеото. Той изрази възмущението си, защото хората, които "идват тук, защото бягат - търсят закрила, но се държат по начин, по който не биха си позволили у дома".

Политикът описва младежите, които са се разбунтували, като твърди, че "90% от тях не са високо немскоговорящи, образовани хора от Северен Рейн-Вестфалия".

В края на видеото Беплер-Волф дори прави непряко сравнение с маймуните. "От Нова година насам знаем, че това, което имахме там, е начална връзка - далеч по-напред от маймуните и без мозък". Според политика бунтарите от новогодишната нощ са "престъпници" и "им принадлежи да бъдат затворени".

След кратко време обаче Беплер-Волф изтри видеото. В последващ пост той обясни мотивите си и заяви, че отказва да бъде аплодиран от "грешните хора" и негодува, че е "споменаван на един дъх с десните популисти".

В навечерието на Нова година в Германия имаше отделни изблици на насилие. След нападенията срещу полицаи и спасители се разви политически дебат за причината за насилието. Политиците от опозиционните партии Християндемократически съюз (ХДС) и Алтернатива за Германия (AfD) изградиха връзка между младите хора с имигрантски произход и безредиците, пише БГНЕС.

Както съобщава обществената телевизия ARD, полицията е арестувала временно 145 души във връзка с безредиците. За първи път полицията предостави информация и за произхода на предполагаемите извършители. Според доклада те са от 18 различни националности. Повечето от тях - 45 заподозрени - са германци. Следват 27 заподозрени с афганистанска националност и 21 сирийци.