Печалба от войната: Германски концерн планира добри доходи от танкове за Киев

Германското правителство възнамерява да достави обещаните бронетранспортьори до март

07.01.2023 | 17:46 Редактор: Елеонора Танева
Печалба от войната: Германски концерн планира добри доходи от танкове за Киев

Германският концерн в сферата на отбранителната индустрия и автомобилен поддоставчик Rheinmetall очаква рекордна печалба, въпреки неочаквано ниския растеж. Оперативната печалба трябва да се повиши с повече от 20% през 2022 г., обявиха от Rheinmetall. Продажбите на групата през 2022 г., коригирани спрямо преустановените дейности, са нараснали с около 13% - до 6,4 млрд. евро.

Преди всичко компанията се е възползвала от решението на германското правителство да достави на Украйна бойната машина на пехотата Marder. Според информация от правителствени кръгове няколко десетки танка Marder на базираната в Дюселдорф компания ще бъдат доставени на Украйна.

След като германското правителство се съгласи да достави танковете, то трябва да провери колко бързо могат да бъдат транспортирани. Правителственият говорител Щефен Хебестрит съобщи в Берлин, че става въпрос за около 40 оръжейни системи, с които може да бъде оборудван един батальон. 

Германското правителство възнамерява да достави обещаните бронетранспортьори на Украйна през първите три месеца на новата година. Бойната машина на пехотата Marder, която тежи около 40 тона, датира от 60-те години на миналия век и се използва и до днес от Бундесвера и няколко други държави.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com