fallback

Отпадането на Ковид рестрикциите заздрави китайския пазар, акциите полетяха

Страната става по-приятелска както към външния свят, така и към собствените си предприемачи

05.01.2023 | 15:05 Автор: Вяра Димова

Китайските акции стартират силно през 2023 г., оставяйки зад гърба си една мрачна година, тъй като страховете от изолационни политики отстъпват място на признаци, че страната става по-приятелска както към външния свят, така и към собствените си предприемачи.

Индексът MSCI China се повиши с 5,8% от възобновяването на търговията във вторник, отбелязвайки най-добрия старт на всяка година от 2009 г. насам, след като през 2022 г. загуби почти 24%. Сред най-печелившите компании са строителните предприемачи и технологичните фирми. Китайският индекс Nasdaq Golden Dragon нарасна с 13% за същия период, което го превърна в най-доброто начало в историята.

Вторият по големина фондов пазар в света отново изглежда като любимец на инвеститорите, тъй като оптимизмът за евентуалните ползи от внезапното прекратяване на ограниченията заради Ковид от страна на Пекин надделя.

Към това се прибавят и редица политически събития, сигнализиращи за завръщането на икономическия прагматизъм, включително планове за нова подкрепа за недвижимите имоти, дискусии за прекратяване на забраната за внос на австралийски въглища и напредък към приключване на репресиите срещу гиганта във финансовите технологии Ant Group Co. на милиардера Джак Ма.

Еуфорията се разпространи отвъд акциите. Офшорният юан укрепна с 0,5% спрямо долара, а доларовите облигации на някои от китайските строителни предприемачи в затруднено положение отбелязаха резки печалби.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

fallback
Още от Свят
fallback