Китай изпраща годината с ниска икономическа активност

Това се дължи на бума на Ковид-19

31.12.2022 | 15:42 Редактор: Вяра Димова
Китай изпраща годината с ниска икономическа активност

Икономическата активност в Китай се сви с по-бързи темпове през декември, тъй като страната внезапно обърна политиката си за нулев Ковид и вирусът премина през големите градове, карайки хората да си стоят вкъщи, а фирмите да затварят.

Официалният индекс на мениджърите по покупки в производството падна до 47 този месец от 48 през ноември, съобщи Националното статистическо бюро в събота. Това е по-лошо от оценка от 47,8 в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Непроизводственият индекс, който измерва активността в секторите на строителството и услугите, се понижи до 41,6 от 46,7 през ноември, по-ниско от консенсусната оценка от 45. Отчитане под 50 показва свиване, докато всичко по-нагоре предполага разширяване. И двете показания бяха най-ниските нива от февруари 2020 г.

Данните за декември отразяват месеца, когато втората по големина икономика в света най-накрая се отказа от дългогодишната си политика за нулев Ковид в рязък обрат.

Данните с висока честота предполагат, че икономическата активност се е сринала, тъй като нарастващите случаи карат хората да си стоят вкъщи и да избягват магазините, докато фабричното производство е ограничено. Имаше дори известно прекъсване на правителствените операции.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com