Отпадането на Ковид рестрикциите заздрави китайския пазар, акциите полетяха

Страната става по-приятелска както към външния свят, така и към собствените си предприемачи

05.01.2023 | 15:05 Редактор: Вяра Димова
Отпадането на Ковид рестрикциите заздрави китайския пазар, акциите полетяха

Китайските акции стартират силно през 2023 г., оставяйки зад гърба си една мрачна година, тъй като страховете от изолационни политики отстъпват място на признаци, че страната става по-приятелска както към външния свят, така и към собствените си предприемачи.

Индексът MSCI China се повиши с 5,8% от възобновяването на търговията във вторник, отбелязвайки най-добрия старт на всяка година от 2009 г. насам, след като през 2022 г. загуби почти 24%. Сред най-печелившите компании са строителните предприемачи и технологичните фирми. Китайският индекс Nasdaq Golden Dragon нарасна с 13% за същия период, което го превърна в най-доброто начало в историята.

Вторият по големина фондов пазар в света отново изглежда като любимец на инвеститорите, тъй като оптимизмът за евентуалните ползи от внезапното прекратяване на ограниченията заради Ковид от страна на Пекин надделя.

Към това се прибавят и редица политически събития, сигнализиращи за завръщането на икономическия прагматизъм, включително планове за нова подкрепа за недвижимите имоти, дискусии за прекратяване на забраната за внос на австралийски въглища и напредък към приключване на репресиите срещу гиганта във финансовите технологии Ant Group Co. на милиардера Джак Ма.

Еуфорията се разпространи отвъд акциите. Офшорният юан укрепна с 0,5% спрямо долара, а доларовите облигации на някои от китайските строителни предприемачи в затруднено положение отбелязаха резки печалби.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com