Макрон ще изпрати на Украйна бронирани танкове

Франция ще достави още униформи, гориво, снаряди и боеприпаси, комплекти за първа помощ

04.01.2023 | 20:54 Редактор: Петя Кръстева
Макрон ще изпрати на Украйна бронирани танкове

Френският президент Еманюел Макрон обеща на Володимир Зеленски бойни бронирани машини, съобщи президентството, цитирано от АФП.

"Президентът заяви, че иска да засили военната помощ, която вече е предоставена на Киев, като се съгласи да достави леки бойни танкове AMX-10 RC", заявиха от френската президентска администрация.

AMX-10RC е френски тежък брониран автомобил, често класифициран и като колесен танк.

Както беше отбелязано по-рано от френското министерство на отбраната, Париж наскоро изпрати на Украйна шест 155-милиметрови гаубици TRF1 и две системи за противовъздушна отбрана Crotale. Съобщава се също, че Украйна вече е получила 18 артилерийски системи CAESAR от Франция, пише БГНЕС.

Макрон подчерта, че Франция работи с Дания за доставката на още шест гаубици CAESAR за Украйна. Френските медии съобщиха, че в Украйна са изпратени преносими противотанкови ракетни системи Mistral и Milan, около 60 бронетранспортьора и противотанкови мини HDP-2A2. В допълнение към оръжията - Франция доставя на Украйна униформи, гориво, снаряди и боеприпаси, комплекти за първа помощ и сухи дажби, оборудване за радиационна, химическа и биологична защита

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Nikred
преди 1 година
Интересно заглавие.Само да попитам, някой да е чувал да има небронирани танкове?Защото аз не съм чувал за такива.А и ми е много интересно как изглеждат и въобще за какво биха служили. Сигнализирай за неуместен коментар