МО: Украйна поиска боеприпаси, които не са в договора и не разполагаме с тях

"Предоставихме 350 медицински китове и 5000 зимни облекла със съответните обувки", добави Стоянов

04.01.2023 | 18:06 Редактор: Ирена Бакърджиева
МО: Украйна поиска боеприпаси, които не са в договора и не разполагаме с тях

"Министърът на отбраната на Украйна поиска нещо конкретно, което не е залегнало в договора и с което ние не разполагаме, и няма как да бъде предоставено. Не разполагаме с достатъчно количества. Не става въпрос за C-300. Става въпрос за боеприпаси". Това каза пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

По отношение на военната помощ за Украйна, той констатира, че това, което е предоставило Министерството на отбраната, е на стойност малко над 7 милиона и става въпрос за каски и бронежилетки.

"От нас бяха предоставени медицински китове – 350 броя, и 5000 броя зимни облекла със съответните обувки", отбеляза Стоянов, като допълни, че е оказана и помощ, включително за осигуряване на украинските граждани на територията на България, което възлиза общо на над 500 милиона.

Министър Стоянов съобщи още, че не са ремонтирани танкове, а за бронетанковата техника той поясни, че би било трудно тя да бъде доставена в България, за да се ремонтира, след което да бъде върната на Украйна.

"Тези хора, които работят с тази техника, много добре знаят, че преди да се поеме ангажимент за ремонт, трябва да се оцени състоянието на самата техника и чак тогава да се определи и цена. Не сме получили заявка от украинска страна, не сме ремонтирали такава техника", категоричен е той.

"Министерството на отбраната продължава разговорите с Полша за ремонт на двигатели за самолетите МиГ-29 за българските Военновъздушни сили (ВВС). Полската страна може да ни предостави два двигателя за самолети МиГ- 29, като се водят и разговори за ремонт на още четири двигателя. Цената и параметрите на бъдещ договор все още се уточняват", обясни министър Стоянов.

"Министерството на отбраната продължава да търси варианти и за предоставяне на самолети, с които да се изпълнява мисията по охрана на въздушното ни пространство след изтичане на ресурса на МиГ-29. Разговори се водят със САЩ, Държавата Израел, Франция и Швеция. Очаква се още информация, за да се изготви анализ, при което основният аргумент ще бъде необходимият финансовия ресурс", посочи министър Стоянов.

"Моите предпочитания са да има самолет за изтребителната ни авиация и ние сами да охраняваме въздушното си пространство. ВВС са ме уверили, че имат възможности да осигурят инженерно-технически и летателен състав, ако типът самолет е различен", посочи той.

В отговор на въпрос относно днешното решение, с което Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира допълнително споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна за изменение на споразумението относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, министър Стоянов заяви, че не е коректно да се правят спекулации по въпроса.

"Министерството на отбраната не изнася въоръжение и техника извън одобреното вече с решението на Народното събрание. По никакъв начин не бихме си позволили да прескочим най-висшия орган в държавата", каза министър Стоянов и допълни, че такъв тип решение не може да бъде взето без Народното събрание.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Как лъжат само от това служебно правителство. Мият си ръцете с Народното събрание, за да повярваме, че не играят заедно с депутатите за чужди интереси. Сигнализирай за неуместен коментар