В САЩ са крайни песимисти за 2023 г., очакват икономически и политически кризи

72% смятат, че нивото на престъпност ще се повиши

04.01.2023 | 08:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
В САЩ са крайни песимисти за 2023 г., очакват икономически и политически кризи

Американската социологическа агенция "Галъп" съобщава, че 9 от 10 американци са заявили, че очакват политически конфликти в страната през тази година.

"72% смятат, че нивото на престъпността ще се повиши, а 56% прогнозират, че ще има много стачки на профсъюзите", се казва още в проучването на социолозите.

Според "Галъп" американците навлизат в новата година "с предимно мрачни перспективи" за САЩ, а повечето хора имат негативни очаквания за 12 от 13 икономически, политически, обществени и международни области.

Що се отнася до икономиката, около 8 от всеки 10 пълнолетни американци смятат, че 2023 г. ще бъде година на икономически трудности с по-високи, а не по-ниски данъци и нарастващ, а не намаляващ бюджетен дефицит.

"Повече от шестима от всеки 10 смятат, че цените ще се повишат с високи темпове, а фондовият пазар ще спадне през следващата година, като и двете вече се случиха през 2022 г.", се казва в проучването.

Демократите обаче изглеждат по-обнадеждени за новата година в сравнение с републиканците и независимите, информира БГНЕС.

Демократите прогнозират положително развитие в пет сфери. "Те включват пълна или нарастваща заетост (69%), разумно покачване на цените (53%), покачване на фондовия пазар (53%), увеличаване на мощта на САЩ (56%) и намаляване на влиянието на Русия (79%)", се казва в доклада.

От "Галъп" добавят: "Демократите са най-малко склонни да прогнозират политическо сътрудничество (13%) и мирна година, предимно без международни спорове (21%)".

В същото време 61% от независимите и 47% от републиканците очакват руското влияние в света да намалее.

Снимка: Pixabay