Украйна не е готова за "мир на всяка цена", има 10 стъпки до него

"Кремъл просто има нужда от почивка", пишат от Посолството на Украйна у нас

03.01.2023 | 16:54 Редактор: Петя Кръстева
Украйна не е готова за

"Победите на Украйна на бойното поле, решителната позиция на международната общност и изчерпването на военния потенциал на Русия принуждават Кремъл на всяка цена да търси оперативна пауза. Кремъл не иска мир, просто има нужда от почивка. Руските окупационни сили искат да я използват за прегрупиране, попълване на запасите и възобновяване на въоръжена офанзива срещу Украйна в още по-голям мащаб", гласи позиция на Посолството на Украйна у нас, изпратена до медиите.

Президентът Володимир Зеленски я представи на Срещата на върха на Г-20. Той предложи ясен план от десет стъпки за мир, който ще сложи край на войната.

Първата стъпка е радиационната и ядрената безопасност

"Подчертаваме, че всяка форма на ядрен шантаж е неприемлива. Агресивната реторика и действията на Русия на територията на Украйна застрашават световната ядрена сигурност. Руските лидери трябва да спрат заплахите си за използване на ядрени оръжия.

Русия трябва незабавно да изтегли всичките си военни от територията на Запоржката АЕЦ. Централата трябва да бъде предадена под контрола на МААЕ и украинския персонал. Нормалната връзка на станцията с електропреносната мрежа трябва да бъде възстановена веднага, така че нищо да не застрашава стабилността на реакторите.

Украйна предложи да изпрати мисии на МААЕ във всички действащи украински атомни електроцентрали и в атомната електроцентрала в Чернобил, която е спряна и е в процес на консервация. Такива мисии могат да потвърдят, че всяка враждебна дейност срещу украинските ядрени обекти наистина е преустановена", пише в позицията.

Второто предизвикателство е продоволствената сигурност

"От юли Украйна е изнесла повече от 10 милиона тона продоволствени стоки по море. Можем да увеличим износа – Украйна може да изнесе 45 милиона тона хранителни стоки тази година, включително в онези страни, които имат проблеми с продоволствената сигурност.

Русия трябва да се въздържа от атаки срещу украинската инфраструктура, а инициативата за зърното и трябва да се разпространи на украинските пристанища в Миколаивска област", смятат украинците.

Третият въпрос е енергийната сигурност

"Русия трябва да прекрати терористичната си кампания, за да демонстрира, че е заинтересована от мирния процес. В същото време трябва да се откаже от използването на енергийния фактор като инструмент за хибридна агресия срещу Европа", гласи третото предложение.

Четвъртото предизвикателство е освобождаването на всички пленници и депортирани

"В руски плен са хиляди украински войници и мирни жители. Те са измъчвани и екзекутирани, а терористичният акт в Оленивка и масовите гробове, които открихме на освободените територии край Киив, в Херсонска и Харкивска област, са илюстрация на такава политика на Русия.

Повече от 11 хил. деца, които знаем поименно, бяха принудително депортирани в Русия.

Граждани на Украйна се държат като политически затворници в Русия и във временно окупираната територия, по-специално в Крим", отбелязват още от украинското посолство.

Петата точка е изпълнението на Устава на ООН и възстановяването на териториалната цялост на Украйна и световния ред

Според Зеленски "Русия трябва да спазва член 2 от този документ и да се въздържа от прилагане на сила срещу Украйна. Тя трябва да потвърди териториалната цялост на Украйна в рамките на съответните резолюции на Общото събрание на ООН и действащите международни правно задължаващи документи".

Шестото предизвикателство е изтеглянето на руските войски и прекратяването на военните действия

Седмата точка е връщането на справедливостта - създаването на Специален трибунал за престъплението руска агресия срещу Украйна и създаването на международен механизъм за компенсиране на всички щети, причинени от тази война.

Осмото предизвикателство е противодействието на екоцида

"Руската агресия причини мащабно унищожение на украинската природа. Почти двеста хиляди хектара от нашата земя са "заразени" с мини и неексплодирали снаряди. Десетки въглищни мини на териториите на Украйна, които са под окупация от 2014 г., бяха наводнени", сочи друга "стъпка", която украинците смятат, че ще доведе до край на войната.

Деветата стъпка е да се предотврати ескалацията, като се осигурят ефективни гаранции за сигурност.

Десетата точка е фиксирането на края на войната и подписването на официален документ от двете страни в конфликта

"Украйна не е готова за "мир на всяка цена". Няма да правим отстъпки и компромиси, които предвиждат продължаване на окупацията на украински територии. Това е нашата категорична позиция и очакваме Русия да изпълни обявените условия", обобщава позицията. 

Снимка: БГНЕС