Пиротехниката като оръжие: Германия е в шок след новогодишната нощ

Пострадали са полицаи и пожарникари, които са били атакувани от големи групи

03.01.2023 | 13:51 Редактор: Ирена Бакърджиева

Германия e в шок след многобройните нападения срещу полицаи в новогодишната нощ. Общо 33-ма полицаи и пожарникари са ранени. Според вестник "Билд" в голямата си част инцидентите са дело на "млади мъже с мигрантски произход".

На улица в Берлин беше издигната горяща барикада от разгневена тълпа, а полицаи са обстрелвани с фойерверки. Във видеоклип, разпространен в Twitter, се вижда как човек стреля в отворения прозорец на полицейски автомобил с пистолет, зареден с пиротехнически боеприпаси. Фойерверкът се взривява в автомобила.

Пострадали са и пожарникари, които са били атакувани от голяма група с качулки. Масови безредици е имало не само в Берлин, но и в цяла Германия.

"Видяхме в цяла Германия, че пиротехниката се използва специално като оръжие срещу хората. На това трябва да се сложи край. Необходима е забрана за продажба на всички, които не боравят професионално и съответно отговорно с пиротехника. Някои федерални провинции обичат да съобщават, че тук всичко е било мирно, всичко е било спокойно - това очевидно не е вярно", заяви говорител на полицията.

Снимка: БГНЕС