Руската полиция арестува 2 000 мигранти на НГ в Санкт Петербург

Това е част от превенцията за безопасността на празнуващите, уточниха от МВР

01.01.2023 | 22:00 Редактор: Елеонора Танева
Руската полиция арестува 2 000 мигранти на НГ в Санкт Петербург

Около 2 хиляди мигранти от съседни страни са задържани в новогодишната нощ в центъра на Санкт Петербург, информира ТАСС. Данните са на Главното управление на МВР на Русия за Санкт Петербург и Ленинградска област.

"В хода на обезпечаването на законността и реда около 2000 граждани на съседни държави са отведени в полицията с превантивна цел. В резултат на проверката са разкрити множество нарушения на миграционното законодателство, за които са предприети административни мерки", съобщават от пресслужбата.

Задържанията на мигранти бяха само част от превантивните мерки, предприети, за да се гарантира безопасността на жителите и гостите на града. Поради големия брой желаещи да посрещнат Нова година покрай голямата коледна елха на Санкт Петербург, полицията, за да избегне смачкване и възможни инциденти, ограничи свободния достъп до Дворцовия площад. На същото място полицейски екипи предотвратили повече от десет опита за използване на пиротехника, което в ситуация на голямо струпване на хора е можело да доведе до трагедия.

Според градския отдел на Министерството на извънредните ситуации новогодишната нощ е преминала сравнително спокойно. През деня в града са възникнали 38 пожара, а един човек е загинал - сутринта на 31 декември при пожар в апартамент.

В резултат на използването на пиротехника осем души са ранени, балконът на един от апартаментите на булевард "Кузнецова" се е подпалил от пиратки и фойерверки, а строителните материали на покрива на една от къщите в Пушкин се е запалила. И двата пожара са потушени бързо. 

Снимка: БГНЕС