В какво превръщат депутатите Русия?

Дисциплината има в Държавната дума сериозно се разхлаби

31.12.2022 | 20:40 Редактор: Вяра Димова
В какво превръщат депутатите Русия?

Путиновата партия "Единна Русия" въвежда Кодекс за публичното поведение на депутатите в Държавната дума. Освен препоръки, в този кодекс са описани и задължения. Например: забранява се на депутатите да коментират външната политика и войната, да пишат в социалните мрежи, когато сa в "неадекватно състояние", както и да публикуват снимки на луксозни вещи или пък от пътешествия из екзотични дестинации и от ресторанти. В препоръките нито с една дума не става въпрос за това, че депутатите не бива да лъжат и не бива да харчат повече, отколкото им позволява депутатската заплата.

"Не е място за дискусии"

Всички все още помнят злополучното изказване на Борис Гризлов, председател на Думата в началото на хилядолетието, който заяви, че парламентът "не е място за дискусии". Оттогава насам положението само се влошава. Независимо от партийната си принадлежност, депутатите се превърнаха в статисти, които послушно изпълняват указанията на кукловодите от президентската администрация.

Парламентаристите вече отдавна не се занимават със свободно законотворчество - те просто подписват документите, които им изпраща Кремъл или правителството, понякога дори и тайните служби. След което, както си му е редът, послушно гласуват в съзвучие с указанията на кукловодите, пише DW.

И все пак през месеците на пълномащабната война срещу Украйна дисциплината сред депутатите в Държавната дума сериозно се разхлаби. Военните поражения на руската армия доведоха до това, че на някои от тях им се развързаха езиците. Та нали в Думата, както си е открай време, седят най-различни лобисти, зад чиито гърбове се крият както действащи генерали, така и кремълски чиновници, олигарси или държавни концерни. И човек ясно може да разпознае техните различни интереси.

Сега на депутатите от "Единна Русия" се дава пряко нареждане да си държат езика зад зъбите и да си отварят устата колкото е възможно по-рядко. И им се напомня, че - с извинение - те са просто пръсти, които натискат копчето, а не бойци от частната армия "Вагнер", които могат да псуват на майка началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов.

Ако парламентаристите си мислят, че когато без разрешение говорят за външната политика и за провалената Путинова война, началството, естествено, ще ги забележи - те са прави. Само дето началството няма да ги похвали, както те се надяват, а тъкмо обратното – ще ги накаже.

Снимка: БГНЕС