Смъртоносни експлозии в Киев в навечерието на новогодишната нощ

Зеленски: Може би врагът ще се опита отново да ни накара да празнуваме Нова година в тъмнина

31.12.2022 | 19:35 Редактор: Вяра Димова

Смъртоносни експлозии в Киев в навечерието на новогодишната нощ. Един човек е загинал, а 11 са ранени. Украинските власти очакват засилени руски атаки в последните часове на годината. В необичайно новогодишно обръщение Владимир Путин заяви, че страната му никога няма да се предаде на опитите на Запада да използва Украйна като инструмент за унищожаване на Русия.

Около десет експлозии се чуха в центъра на украинската столица Киев. Вместо да се готвят за празненства, хората се втурнаха към убежища, когато зазвучаха сирените за въздушна атака. Нанесени са и щети по хотел. 

Атаките се случиха два дни, след като Русия извърши един от най-големите въздушни удари от началото на войната. По-рано британското разузнаване предупреди, че Русия може да използва новогодишната нощ за нови масирани ракетни атаки срещу цивилни цели в Украйна. Същото предупреди и украинският президент Володимир Зеленски. 

"Може би врагът ще се опита отново да ни накара да празнуваме Нова година в тъмнина. Може би окупаторите планират да ни накарат да страдаме със следващите удари по нашите градове", заяви Зеленски.

В новогодишното си обръщение руският президент Владимир Путин от заяви, че Западът е излъгал за мира. Обръщението е точно 9 минути - най-дългото през неговото 20-годишно управление.

Путин каза, че Русия се бие в Украйна, за да защити своята "родина" и да осигури "истинска независимост" на своя народ. Имаше и обвинения към Запада, че лъже Русия и че провокира Москва да започне това, което тя нарича "специална военна операция" в Украйна. 

"Години наред западните елити лицемерно ни уверяваха в своите мирни намерения. Всъщност по всякакъв възможен начин те насърчаваха неонацистите, които провеждаха открит тероризъм срещу цивилни в Донбас. Западът излъга за мира. Той се подготвяше за агресия, сега те цинично използват Украйна и нейния народ, за да отслабят и разцепят Русия", заяви Путин.

Фонът зад Путин е необичаен - не от Кремъл, а от щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон. Първите, които чуха и видяха поздрава, по традиция бяха жителите на Камчатка, където 2023 г. вече настъпи.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу се зарече, че победата в Украйна е "неизбежна", като похвали героизма на руските войници, които се бият на фронтовата линия, и тези, които са загинали по време на 10-месечната война. Кремъл отхвърли предложението на Украйна мирните преговори да започнат през 2023 г. На този фон - властите в  окупирания Донбас са приели единодушно нови конституции. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 2
9689
преди 1 година
Това не е удар от крилата ракета.Русия не обстрелва граждански обекти.Това правят урконацистите снабдявани с оръжия от англосаксонците и слуги. Сигнализирай за неуместен коментар