Как 500 от най-богатите личности в света изгубиха близо $1,4 трилиона за година?

Само Мъск, Джеф Безос, Чангпенг Джао и Марк Зукърбърг са профукали общо около 392 милиарда долара

31.12.2022 | 12:33 Редактор: Ирена Бакърджиева
Как 500 от най-богатите личности в света изгубиха близо $1,4 трилиона за година?

Голяма част от най-богатите хора в света искат да забравят 2022 г.. Зашеметяващите близо 1,4 трилиона долара бяха изтрити от състоянията на 500-те най-богати личности, показва индексът на милиардерите на Bloomberg.

Голяма част от болката беше предизвикана от самите тях: предполагаемите измами на някогашното чудо на криптосвета Сам Банкман-Фрийд; опустошителната война, водена от Русия срещу Украйна, която доведе до осакатяващи санкции срещу руските титани в бизнес средите; и, разбира се, егоцентризмът на Илън Мъск – новият собственик на Twitter, която струва 138 милиарда долара по-малко спрямо 1 януари. 

В комбинация с широко разпространената инфлация и агресивното затягане на политиките на централните банки, годината доведе до драматичен спад на богатствата за група милиардери, които се радваха на големи успехи в ерата на коронавирусната пандемия и лесните пари. В повечето случаи колкото по-голям е ръстът, толкова по-драматичен е спадът: само Мъск, Джеф Безос, Чангпенг Джао и Марк Зукърбърг изгубиха общо около 392 милиарда долара. 

Не всички новини обаче са лоши за милиардерите. Индиецът Гаутам Адани надмина Бил Гейтс и Уорън Бъфет в индекса на богатството, докато някои от най-богатите семейства в света, като Кохс и Марс, също увеличиха състоянията си. 

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС