Елизабет II, Горбачов, Мадлин Олбрайт... Знаковите личности, които починаха през 2022 г.

Музикалният свят пък се прости с рапъра Кулио, който почина на 59 години

30.12.2022 | 19:05 Редактор: Вяра Димова

През изминалата 2022 година се простихме с известни политици, музиканти и актьори. Това е годината, която ще бъде запомнена с кончината на Кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх в света.

Тя почина на 96-годишна възраст на 8 септември и беше на престола 70 години.

На 30 август на 91-годишна възраст почина първият и последен съветски президент - Михаил Горбачов. Политиката му довежда до мирното оттегляне на Комунистическа партия от властта и разпадане на Съветския съюз. Носител е на Нобелова награда за мир за 1990 година.

През 2022 година на 84 години си отиде и  първата жена държавен секретар на САЩ и една от най-влиятелните фигури на своето време - Мадлин Олбрайт. Често наричана "защитник на демокрацията", Олбрайт играе важна роля в усилията за прекратяване на етническото прочистване в Косово.

Сред известните и обичани актьори, които напуснаха този свят  е и актрисата Оливия Нютън-Джон, която издъхна на 73-годишна възраст през август. Тя е известна и като певица, а измежду шлагерите ѝ са If Not for You и I Honestly Love You. Световна популярност обаче ѝ носи присъединяване в знаковия мюзикъл "Брилянтин", където си партнира с Джон Траволта. 

През октомври на 72-годишна възраст почина актьора Роби Колтрейн, който изигра Хагрид във филмите за Хари Потър. През 2011 г. той получи наградата за изключителни постижения на Британската телевизионна академия.

Музикалният свят пък се прости с рапъра Кулио, който почина в края на септември на 59 години. Песента му "Gangsta's Paradise" достигна №1 в класациите на Billboard и му печели "Грами" през 1996 г. за най-добро солово рап изпълнение.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС