Стрептококи убиват във Великобритания: Най-малко 30 деца са починали

В Англия от подобни инфекции са загинали 122 души, 25 от тях са под 18 години

30.12.2022 | 11:20 Редактор: Вяра Димова
Стрептококи убиват във Великобритания: Най-малко 30 деца са починали

Най-малко 30 деца са станали жертва на бактериалната инфекция, причинявана от стрептококи от група А в Обединеното кралство от 19 септември насам.

Стрептококовите бактерии от група А могат да причиняват различни видове инфекции, включително импетиго – остра кожна инфекция с рани и мехури, скарлатина и силно възпалено гърло. Подобно на повечето респираторни заболявания тези инфекции са сезонни и се появяват обикновено през есенните и зимните месеци.

Докато по-голямата част от случаите са сравнително леки, понякога стрептококите от група А могат да причинят животозастрашаваща инфекция, когато преодолеят защитните сили на организма и преминат в области като кръв, бели дробове и мускули, съобщи БНР.

По данни на Агенцията за здравна сигурност общо в Англия досега от подобни инфекции са починали 122-ма души. Тревожна е обаче високата бройка при децата. 25 от починалите в Англия са под 18 години.

В Северна Ирландия и Уелс има съобщения за общо три починали деца. В сряда в Шотландия бе потвърдено за още два смъртни случая с деца.

Снимка: Bloomberg.com