От септември насам: Осмо дете почина от бактериална инфекция във Великобритания

Заболяването протича с висока температура, треска, обриви и възпалено гърло с гнойни полипи

06.12.2022 | 08:19 Редактор: Вяра Димова
От септември насам: Осмо дете почина от бактериална инфекция във Великобритания

Осмо дете почина от бактериална инфекция във Великобритания. От основно училище в графство Хемпшър потвърдиха поредния смъртния случай и коментираха, че са "напълно покрусени" от смъртта на техния ученик.

Подобни смъртни случаи са рядкост, но от септември насам още седем други деца станаха жертва на усложнения от заболяването, което се причинява от стрептококи от група А.

Повечето от починалите децата са на възраст до 5 години, но има случай и с 12-годишно момче, съобщи БНР.

Симптомите са много подобни на тези при скарлатина с висока температура, треска, обриви и възпалено гърло с гнойни полипи. Заразата лесно се предава при физически контакт или при кихане и кашляне. Здравните власти отново призоваха родителите да бъдат особено бдителни за симптомите и веднага да потърсят медицинска помощ.

От "Даунинг стрийт" завиха, че националното здравеопазване е добре подготвено и няма недостиг на антиобиотика "Амоксицилин", който обичайно се използва за лечение на бактериални инфекции.

Микробиологът от университета в Рединг - доктор Саймън Кларк заяви, че няма сведения за нов щам, но предположи, че спадът на имунитета, като цяло сред населението, в резултат на това, че децата по време на пандемията от Ковид-19 не са си общували, може да увеличи предаването на заразата.

Снимка: pixabay