Смъртоносна месоядна бактерия плъзна из Флорида след урагана "Иън"

Един от всеки петима пациенти с Vibrio vulnificus умира

19.10.2022 | 07:45 Редактор: Петя Кръстева
Смъртоносна месоядна бактерия плъзна из Флорида след урагана

В окръг Флорида, който беше опустошен от урагана "Иън" миналия месец, се наблюдава рязък скок на случаите на заболявания и смъртни случаи, причинени от месоядна бактерия. Длъжностни лица твърдят, че в окръг Лий, където бурята от четвърта категория достигна сушата на 28 септември, са регистрирани 29 заболявания и четири смъртни случая, дължащи се на бактериите.

Всички случаи, с изключение на два, са диагностицирани след урагана.

Инфекциите с Vibrio vulnificus могат да бъдат причинени след като бактериите попаднат в тялото през отворени рани. Бактерията живее в топла солена среда.

"Министерството на здравеопазването на Флорида в окръг Лий наблюдава необичайно увеличение на случаите на инфекции с Vibrio vulnificus в резултат на излагане на хората на наводненията и застоялите води след урагана "Иън", заяви в понеделник говорител на здравния отдел на окръга.

В изявлението се призовава жителите "винаги да са наясно с потенциалните рискове, свързани с излагането на открити рани, порязвания или драскотини по кожата на топла, солена или застояла вода".

В окръг Колиър, на юг от окръг Лий, също са регистрирани три потвърдени случая, които според официалните власти са свързани с бурята, пише БГНЕС. В цяла Флорида продължават усилията за отстраняване на последиците от урагана.

Vibrio vulnificus е известна като "месоядна бактерия", защото може да се развие в некротизиращ фасциит - състояние, което води до разпадане на тъканите.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, около един от всеки пет пациенти с Vibrio vulnificus умира, понякога само в рамките на ден-два след като се е разболял.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК