Гаранции от САЩ и ЕС свалиха напрежението между Косово и Сърбия

Вучич нареди на етническите сърби в Северно Косово да премахнат барикадите

29.12.2022 | 13:47 Редактор: Вяра Димова

Деескалация на напрежението между Косово и Сърбия. След получени гаранции от Съединените щати и Европейския съюз президентът на Сърбия Александър Вучич нареди на етническите сърби в Северно Косово да премахнат барикадите по границата.

До този развой на събитията се стигна след постигнатата снощи договорка между Вучич и представителите на сърбите в Косово.

"От утре преди обяд започва премахването на барикадите, не може да стане за два часа. Дали за 24 или за 48 часа - барикадите ще бъдат премахнати, но недоверието не е премахнато. Тези, които си мислят, че могат да си играят с живота на сърбите и тяхното оцеляване, трябва да знаят, че както не сме го позволявали досега, няма да го допускаме и в бъдеще", заяви президентът на Сърбия.

Напрежението в Северно Косово, където етническите сърби са мнозинство, расте от ноември, когато стотици етнически сръбски полицаи, съдии и прокурори напуснаха работа в знак на протест срещу решението на Прищина да забрани издадените от Белград регистрационни номера на автомобилите в Косово.

По-късно арест на бившия полицай от сръбски произход Деян Пантич доведе до бунтове и блокади близо до границата. ЕС, НАТО и САЩ призоваха за деескалация и премахване на барикадите. На 28 декември косовските власти се опитаха да разсеят напрежението, като обявиха освобождаването на Пантич.

"Сърбия е получила гаранции от САЩ и ЕС, че няма списък с арести за сърбите, участвали в протестите и поставянето на барикади", каза ръководителят на Службата за Косово и Метохия Петър Петкович.

Косово, което има преобладаващо етническо албанско мнозинство, се отдели от Сърбия след война в края на миналия век. Тя обяви независимост през 2008 година, но Белград никога не я призна и насърчава близо 120 000 етнически сърби да се противопоставят на властта на централното косовско правителство.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС