Белград с изложба за "българския геноцид над сърбите"

Сърбия се опитва да си присвои Рилския манастир, коментира историк

28.12.2022 | 19:01 Редактор: Елеонора Танева

Изложба в университета в Белград представя българите като злодеи, които са извършили геноцид на сърбите по време на Първата световна война.

"Изложбата", озаглавена "Български военни престъпления в окупирана Сърбия 1915-1918 г." беше открита преди броени дни и породи вълна от недоволство от българска страна. 

"В публикация в сръбските медии по отношение на откриването на изложбата, никъде не видях търсене на международно партньорство с цел една по-обективна картина и представяне на фактите. Напротив, самият проект за изложбата е финансиран от сръбската държава, което показва, че става въпрос за една целенасочена държавна политика", коментира историкът Спас Ташев. 

Според него пропагандата срещу България започва още от началото на Първата световна война, когато Бстраната ни обявява война на Кралство Сърбия през 1915 година и от тогава не е спирала.

"Още при подготовката на мирните договори за Първата Световна Война Сърбия е съумяла да създаде доста фалшиви документи, успяла е да подкупи членовете на доста международни комисии. Твърденията на Сърбия за български геноцид са отдавна известни. Те са публикувани в три тома още при подготовката на мирните договори през Първата световна война", заяви историкът.

Според автора Драголюб Нотев, който е българин, отраснал в сръбското село Драговид, от години в западната част на Сърбия се правят опити за преиначаване на българската история. Коментира, че вината не е само на Сърбия.

"Вие не знаете, ли че в Цариброд има Български военни гробища - срутени... Имало е паметник, и той е срутен. Никой не говори за това. Всеки говори за Брена. На всеки ъгъл в София има сръбска скара. Българите са прекалено, прекалено подвили опашки към чуждото, което ми е болно. Много повече ме е страх от проявилата се агресивна сръбска теория, че шопите са сърби, с потекло сърби, че българският Рилски Манастир е сръбски. Даже и Иван Рилски казват, че е сърбин", добави Драголюб Нотев.

Според специалисти българските власти трябва да се събудят от дълбокият сън, в който са заспали за да защитят българските национални интереси.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.