Сърбия "посегна" на българския народ, език и шопската салата: Обяви ги за свои

Ангел Джамбазки призова сръбския посланик у нас да бъде изгонен

21.12.2022 | 18:52 Редактор: Петя Кръстева

Провокация от Белград - Сръбският Съвет за електронни медии обяви българският народ и българският език за сръбски. 

"Българите са чистокръвни сърби, а български език не съществува" - с това твърдение заместник-председателят сръбския Съвет за електронни медии Милорад Вукашинович предизвика международен скандал.

"Привърженик съм на създаването на нови балкански съюзи под покровителството на Русия. Няма никакво съмнение, че е съществувал някакъв праисторически народ, който се наричал сръбски, и от него са произлезли славяните, включително и българите. Те хапват шопска салата, а не знаят, че тя е сръбска", коментира той. За ексцентричната позиция на своя колега съобщи председателят на регулаторния орган Оливера Зекич, а скандалът отекна и у нас.

"България трябва да реагира твърдо на думите на Вукашинович", категоричен е евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки.

"Да привикаме сръбския посланик и да го изгоним. Това е разумно, справедливо. И без това не заслужава да бъде тук по причина на тяхното поведение", призова Джамбазки, като постави и знак на равенство между антибългарската реторика в Сърбия и проруската пропаганда на Балканите.

"Белград е закален от Кремъл и Москва, Русия. Използват Балканите като техен плацдарм", смята евродепутатът. 

Bulgaria ON AIR потърси Министерството на външните работи за коментар, но засега официална реакция от българската страна липсва.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов. 

Снимка: БГНЕС