Патриарх Вартоломей: Възхищавам се на смелостта на народа на Украйна, нека бъде мир

Според него това е най-тежката европейска геополитическа година

26.12.2022 | 07:43 Редактор: Искра Ангелова
Патриарх Вартоломей: Възхищавам се на смелостта на народа на Украйна, нека бъде мир

Вселенският патриарх Вартоломей поздрави украинците за празниците и заяви, че Великата Христова църква се възхищава на смелостта и доблестта на украинския народ. Това предаде "Украинская правда".

"Светата Велика Христова Църква, която донесе християнската вяра и византийската цивилизация във вашата родина, Киевска Рус, в края на 10-и век, продължава да се възхищава на смелостта, смелостта и доблестта на украинския народ, който демонстрират пред целия свят истинска преданост и безгранична любов към родината си", се казва в обръщението на Вселенския патриарх, цитира dnes.bg.

Той припомни, че тази година добрите новини за Коледа се чуват заедно с шума на войната, провокирана от "агресията на Руската федерация през февруари миналата година", която е "най-тежката европейска геополитическа и хуманитарна криза от края на Втората световна война" и "има отрицателно въздействие върху околната среда и обществото по света".

Според Вселенския патриарх Църквата-майка сега особено мисли за украинците, които тази година празнуват Рождество Христово "в този студен сезон... без електричество, без отопление", и неуморно се моли за "незабавното възстановяване на мира и справедливост, за възраждането на Украйна".

Вартоломей пожела следващата 2023 година да бъде "период на мир, любов и солидарност, наистина година на правдата на нашия Господ".

Вселенският патриарх смята, че "само солидарността с украинския народ може да победи злото и мрака".

Снимка: БГНЕС