Въпреки страха от бомбардировки Украйна посрещна Коледа, Зеленски: Сами си създаваме чудо

По време на традиционната си литургия на Бъдни вечер папа Франциск заклейми войните

25.12.2022 | 13:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

В домашен уют и без Ковид ограничения християните по света посрещнаха Рождество Христово. Традициите се спазиха и в Украйна въпреки страха от бомбардировки.

След две години празнуване на Коледа без поклонници, Витлеем посрещна Светлия празник в присъствието на хиляди туристи. Стотици вярващи се събраха в църквата "Рождество Христово".

По време на традиционната си литургия на Бъдни вечер в базиликата "Свети Петър" папа Франциск заклейми войните, които се водят по света. 

"Хората по света, които са жадни за власт и пари, поглъщат дори своите съседи, своите братя и сестри. Колко много войни има! И на колко много места днес все още се потъпкват достойнството и свободата! И тази Коледа човечеството, което ненаситно се стреми към пари, власт и удоволствия, не прави място за малките, за многото неродени, бедни, забравени хора, точно както е било с Исус. Мисля си най-вече за децата, които са погълнати от войната, бедността и несправедливостта", заяви папа Франциск.

Базиликата "Свети Петър" беше препълнена по време на службата за първи път от началото на пандемията. 

С надежда за мир Рождество Христово беше посрещнато и в Украйна. Президентът Зеленски призова своя народ да издържи пред лицето на руските атаки, докато страната празнува Коледа. 

"Ние издържахме в началото на войната. Изтърпяхме атаки, заплахи, ядрен шантаж, терор, ракетни удари. Нека издържим тази зима, защото знаем срещу какво се борим. Ще празнуваме нашите празници! Както винаги. Ще се усмихваме и ще бъдем щастливи. Както винаги. Разликата е една. Няма да чакаме чудо. Все пак ние сами го създаваме", посочи президентът на Украйна.

И макар в много населени места да няма вода, електричество и топлина, украинците се стремят да намерят възможност да празнуват Коледа със семействата си. Тази година много православни общности в Украйна отбелязват празника сега, вместо през януари. Това е свързано с желанието за скъсване с Руската православна църква, която се компрометира с подкрепата си към режим на Путин за войната с Украйна.

За Коледа семействата се молят за здраве, бърза победа и край на войната.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Стига сте писали глупости.В Украйна Коледа е на 6 януари Сигнализирай за неуместен коментар