Най-тъжният зоопарк: Единствената горила в Тайланд живее в свят от бетон и стомана

Зоозащитници от години се борят за свободата на примата

31.12.2022 | 22:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Най-тъжният зоопарк: Единствената горила в Тайланд живее в свят от бетон и стомана

Зоопаркът Pata, разположен на покрива на мърляв търговски център в Банкок, често е наричан "най-тъжният зоопарк в света". Това е мястото, където Буа Ной, единствената горила в Тайланд, живее в свят от бетон и стомана. Зоозащитници от години се борят за свободата на примата.

Буа Ной лежи апатично в най-далечния ъгъл на клетката си. Затворът е 10 на 20 метра, ограден с решетки и дебели стъкла. Слънчевата светлина пада само на едно място, наоколо бетон, няколко въжета и стара автомобилна гума. Женската горила прекарва времето си там повече от 30 години. Нейният спътник починал преди повече от десет години и оттогава Буа Нои е сама. 

Тълпата в частния зоопарк Pata Zoo на покрива на стар търговски център в Банкок иска да види повече. И така един служител примамва Буа Ной ("малък лотос") с пакетче мляко. Накрая тя бавно става и се приближава. Десетки мобилни телефони снимат и снимат тъжното животно, единствената горила в цялата страна. Приматът гледа безизразно публиката си. Това е хитът на Pata Zoo. Мрачната зона, в която тънат стотици маймуни, влечуги и птици, често е наричана "зоологическата градина на ужасите".

Многократно са правени опити Буа Ной да се премести в среда, където тя може да прекара последните години от живота си с достойнство и сред природата. Много активисти за правата на животните и известни личности като поп иконата Шер вече са агитирали за това. Около 117 000 души са подписали петиция на Change.org.

Тя живее сама в свят от бетон и стомана, без никакви стимули. Цял живот в скука и самота е най-жестоката от всички съдби за нашите братовчеди примати. На моменти има надежда, че драмата може да се раздвижи - както седмицата точно преди Коледа.

Внезапно тайландското министерство на околната среда казва, че собствениците искат 30 милиона тайландски бата (800 000 евро) за освобождаването на горилата. След това животното може да бъде доведено в зоологическа градина в Германия - защото оттам първоначално е дошла човекоподобната маймуна. Не се знае коя зоологическа градина може да бъде, но съобщението веднага влиза в заглавията.

Самата зоологическа градина по-късно отхвърля искането за пари на страницата си във Facebook, като казва, че Буа Ной е твърде стар, за да се приспособи към новата среда. Въпреки това съдбата на примата е в устите на всички оттогава не само в Тайланд, но и в международен план.

Според изследване на активиста за правата на животните Даниел Стайлс женската горила не е от Германия, а вероятно от Екваториална Гвинея, където е била уловена като бебе.

"Германски контрабандист на животни ги донесе в Тайланд в края на 80-те години. Bua Noi не идва от немски зоопарк, а е тъжен резултат от търговията с диви животни. Тя беше продадена в Африка от германски търговец на животни директно в Тайланд", казва Даниел Мердес, управляващ директор на организацията "Оцеляване на борнео орангутан Германия" (BOS).

С BOS Германия Мердес отдавна води кампания за освобождаването на всички животни от зоологическата градина - особено орангутаните и десетки други примати като лемури и макаци, които трябва да оцелеят при също толкова катастрофални условия.

За Буа Ной единственото решение е в убежище в Тайланд. "Това е единственият начин тя да изживее последните си години достойно и в естествена среда. Друго дълго, травмиращо пътуване би било животозастрашаващо или жестокост към животните – независимо дали в Германия, или Африка", казва експертът, пише немският сайт rtl.de.

"Никое животно не трябва да живее в такова тъмно бетонно подземие. Няма зелено, само сиво и пронизителните писъци на другите животни. Не мога да разбера как се забавляват посетителите тук", казва Даниел Мердес.

Междувременно Буа Ной седи на бетонния под - единственият под, който познава. Отново и отново тя вдишва въздух на кратки изблици и гледа безпомощно в тавана. Изглежда, че плаче. Горилите и хората споделят 98% от генома си, което означава, че могат да мислят и усещат.

Снимка: Pixabay