Сръбският министър на отбраната: Косовският премиер не се интересува от човешките жертви

По думите му досега "не е имало физически контакти и нападения срещу сръбската общност"

21.12.2022 | 15:05 Редактор: Петя Кръстева
Сръбският министър на отбраната: Косовският премиер не се интересува от човешките жертви

"Изявлението на косовския премиер Албин Кури, че на всяка цена ще премахне барикадите в Северно Косово, е "обща заплаха за сърбите, особено тези, които живеят в Косово и Метохия, и заплаха за Сърбия", заяви сръбският министър на отбраната Милош Вучевич.

Според него изказването е "ясно послание от Курти, че не го интересуват човешките жертви, за да се премахнат барикадите".

"Подобно изказване е опасно, защото показва, че Курти не се отказва от упражняването на терор и насилие над сърбите и постигане на крайната цел - сърбите да напуснат огнищата си. Курти иска да покаже, че само тези бариери са проблем и че всичко останало е идеално, така че когато ги премахнат, независимо колко хора трябва да страдат от едната и другата страна, тогава всичко ще бъде идеално", подчерта Вучевич, цитиран от БГНЕС.

Той сподели, че досега "не е имало физически контакти и нападения срещу сръбската общност" и добави, че сърбите от Северно Косово се борят за правата си, като блокират пътищата вече 12 дни. "Сърбите се борят по демократичен начин за своите човешки права и свободи", категоричен бе той.

Снимка: БГНЕС