fallback

СЗО: 10 млн. украинци може да страдат от психично разстройство

Здравната система на Украйна е подложена на натиск

20.12.2022 | 22:20 Автор: Вяра Димова

Представител на Световната здравна организация каза, че 10 милиона души или около една четвърт от населението на Украйна, може да страдат от психично разстройство във връзка с конфликта в страната, предаде Ройтерс. 

"СЗО изчислява, че до 10 милиона души са изложени на риск от някаква форма на психично разстройство, вариращо от тревожност и стрес до по-тежки състояния", каза представителят на СЗО в Украйна Ярно Хабихт на пресконференция в Женева.

По-тежките състояния включват посттравматично стресово разстройство. Случаите се увеличават след 10-те месеца военен конфликт, което накара отделна агенция на ООН да стартира онлайн услуги за подкрепа, съобщи БТА.

Здравната система на Украйна е подложена на натиск след нахлуването на Русия през февруари. Досега е имало най-малко 700 атаки срещу нея, сочат данни на СЗО.

Хабихт каза също, че респираторните заболявания ще се увеличат заради студеното време и недостатъчното отопление, както и автомобилните катастрофи, причинени от неосветени улици, заради спиранията на тока.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Свят
fallback