Българите най-малко от европейците подкрепят помощта на ЕС за Украйна

Средно одобрението е 74%, у нас - 48%

14.12.2022 | 13:20 Редактор: Елеонора Танева
Българите най-малко от европейците подкрепят помощта на ЕС за Украйна

74% от гражданите на ЕС одобряват подкрепата на Европейския съюз за Украйна след инвазията на Русия. В 24 държави членки на ЕС по-голямата част от гражданите са съгласни с подкрепата от страна на ЕС. Най-значителните стойности са регистрирани в Швеция (97%), Финландия (95%), Нидерландия (93%), Португалия (92%) и Дания (92%), показва проучване на Евробарометър, проведено между 12 октомври и 7 ноември 2022 г.

В България и Гърция подкрепата е най-ниска - 48%. 

Десет месеца след началото на войната в Украйна подкрепата за конкретните мерки, предприети от ЕС – под формата на санкции срещу руското правителство или финансова, военна или хуманитарна подкрепа за Украйна – се запазва на същото високо равнище от 73% (49% за България).

Гражданите също така ясно усещат въздействието на руската война в Украйна. Поради войната и последиците от нея близо две трети от гражданите на ЕС смятат, че животът им ще се промени (65%), което е повишение с 4% в сравнение с април – май 2022 г.

В същото време гражданите виждат действителна стойност на членството в Европейския съюз, като 72% от европейците и 60% от българите заявяват, че страната им е спечелила от членството в ЕС.

Снимка: БГНЕС