Украйна призова света да "преосмисли ядрената безопасност" след атаките срещу АЕЦ "Запорожие"

40% от енергийната инфраструктура на страната е разрушена през последните два месеца

13.12.2022 | 08:00 Редактор: Вяра Димова
Украйна призова света да

Светът трябва да "преосмисли ядрената безопасност" след завземането от Русия на най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Запорожие, заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко пред АФП преди конференция в Париж.

Международната среща, чийто домакин е Франция, има за цел да събере средства за възстановяване на повредената украинска инфраструктура, както и да подчертае подкрепата на страната за Киев в борбата срещу Русия.

Най-малко 40% от енергийната инфраструктура на Украйна е разрушена през последните два месеца, Галушченко ще се присъедини към конференцията, за да поиска материали и средства, които да помогнат на украинците да изкарат зимата.

В разговор с АФП той заяви, че войната на Русия в Украйна "напълно променя разбирането ни за ядрената сигурност", като посочи превземането на Запорожската атомна електроцентрала като повратна точка.

Централата, разположена в източната част на Украйна, беше превзета от руските войски през март, а обстрелът около обекта продължава.

Въпреки че западните сили и Агенцията за атомна енергия на ООН алармираха за безопасността на централата, която има шест ядрени реактора, преговорите, целящи демилитаризиране на района, зациклиха.

"Никой не е очаквал, че някой може да превземе ядрена централа. Тази ситуация абсолютно ни принуждава да преосмислим какво трябва да направим от гледна точка на безопасността", заяви Галушченко, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че завземането на ядрена централа от Русия "унищожава" всякакво подобие на мрежа за безопасност, предвидена в споразуменията, сключени от западните държави и Международната агенция за атомна енергия.

"Това също е въпрос към всички страни по света", каза той.

След превземането на Запорожие Галушченко заяви, че силите на Москва са продължили да обстрелват електропроводите, свързващи централата с енергийната мрежа на Украйна. Електроцентралата е преминавала в режим на спиране на тока "пет пъти", добави той.

Основното му притеснение е, че атомната електроцентрала се нуждае от постоянно електрозахранване, за да охлажда горивото.

Снимка: БГНЕС