Путин няма да проведе "Пряка линия" с въпроси на живо - първо прекъсване от 10 г.

Отпада и традиционната пресконференция в присъствието на руски и чуждестранни журналисти

12.12.2022 | 20:20 Редактор: Елеонора Танева
Путин няма да проведе

Руският президент Владимир Путин няма да проведе традиционната си пресконференция в края на годината. Съобщението дойде от Кремъл, а Путин за първи път от 10 години няма да се изправи пред медиите. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче все пак заяви, че се надява, Путин да намери възможност да говори.

Причина за отмяната на годишната пресконференция не беше посочена, но тя идва на фона на нарастващо безпокойство сред руснаците заради войната в Украйна и поредица от болезнени неуспехи на фронта.

През последните 10 години внимателно обмислените годишни пресконференции, на които присъстваха десетки журналисти, не само руски, но и чуждестранни, обикновено продължаваха с часове в Москва. В същото време стана ясно, че руският военен бюджет за следващата година е 143 млрд. долара или почти 8% от брутния вътрешен продукт.

Няма да се проведе и "Пряка линия", която се превърна в традиция след първото ѝ провеждане през 2001 г., като такива не се проведоха единствено в периода 2008-2014 г., когато Путин заемаше поста министър-председател.

Снимка: БГНЕС