Ройтерс: Турция се превърна в препъни камък в плана за лишаване на Русия от приходите от петрол

Морските власти на Турция заявиха, че ще продължат да не допускат в свои води петролни танкери

09.12.2022 | 22:13 Редактор: Вяра Димова
Ройтерс: Турция се превърна в препъни камък в плана за лишаване на Русия от приходите от петрол

Турция се превърна в основен препъни камък за сложния международен план за лишаване на Русия от приходите от петрол по време на войната, след като в петък продължи да нараства броят на танкерите, чакащи да излязат от Черно море през турските проливи.

Въпреки продължителния натиск от страна на западни представители, Анкара отказа да отмени новото правило за застрахователни инспекции, което въведе в началото на месеца.

Общо 28 петролни танкера се редят на опашка, за да излязат от проливите Босфор и Дарданели, съобщи агенцията за корабоплаване "Трибека".

Богатите страни от Г-7, Европейският съюз и Австралия се договориха да забранят на доставчиците на корабни услуги, като например застрахователите, да помагат за износа на руски петрол, освен ако той не се продава на наложената ниска цена или таван, целящ да лиши Москва от военновременни приходи, пише БГНЕС.

Морските власти на Турция заявиха, че ще продължат да не допускат в свои води петролни танкери, които нямат съответните застрахователни писма.

Западните застрахователи заявиха, че не могат да предоставят изискваните от Турция документи, тъй като това може да ги изложи на санкции, ако се окаже, че покритите от тях товари с петрол са продадени на цени, които надвишават наложената скоро долна граница.

Снимка: БГНЕС