Украйна: Финансовата помощ от Запада не е благотворителност, а самозащита

Сергий Марченко е уверен, че Европейският съюз ще разреши спора с Унгария

09.12.2022 | 15:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
Украйна: Финансовата помощ от Запада не е благотворителност, а самозащита

Украинският министър на финансите Сергий Марченко каза, че жизненоважната западна финансова помощ "не е благотворителност", а "е самозащита" в борбата за запазване на демокрацията, предаде АП.

Марченко заяви това на фона на опитите на Украйна да се справи с растящата цена за ремонта на своя енергийна и отоплителна инфраструктура, разрушена от руски атаки.

В интервю, което даде за АП в Киев, той също така изрази увереност, че Европейският съюз ще разреши спора с Унгария, блокирал ключов пакет помощ на стойност 18 милиарда евро, и ще покрие по-голямата част от очертаващия се бюджетен дефицит в Украйна.

Финансовата подкрепа за Украйна е незначителна в сравнение със сумите, които развитите държави са похарчили за борба с извънредни ситуации като световната финансова криза през 2008 г. и пандемията от Ковид-19, изтъкна Марченко. Украинският финансов министър отбеляза, че тези пари подкрепят свободата и сигурността далеч отвъд границите на собствената му страна.

"Не е благотворителност да подкрепяте Украйна. Ние се опитваме да защитим свободата и демокрацията за целия цивилизован свят", каза Марченко.

Украйна се нуждае от външно финансиране, за да покрие бюджетния дефицит, предизвикан от войната, отбелязва АП. Паричните преводи и заемите ѝ помагат да избегне необходимостта нейната централна банка да печата пари, за да покрие основни нужди, като например пенсиите на хората – практика, която би рискувала да подхрани и без това болезнената инфлация, предаде БТА.

Заем от ЕС на стойност 18 милиарда евро, заедно със значителна подкрепа от страна на САЩ и възможна помощ от Международния валутен фонд, биха покрили значителна част от украинския бюджетен дефицит. Европейският пакет обаче беше блокиран от Унгария заради спор с Брюксел, който се опасява, че страната отстъпва от демокрацията и Будапеща може би злоупотребява с европейски средства.

Марченко каза, че Украйна се опитва да покрие бюджетен дефицит, възлизащ на 38 милиарда долара. По данни на Световната банка брутният вътрешен продукт на страната миналата година е бил малко над 200 милиарда долара.

Снимка: БГНЕС