60% от богаташите по света предпочитат да харчат за пътувания и преживявания

10% казват, че ще намалят разходите си за туризъм

08.12.2022 | 09:18 Редактор: Ирена Бакърджиева
60% от богаташите по света предпочитат да харчат за пътувания и преживявания

Глобалните луксозни пътувания клонят все повече към отговорния туризъм, уелнес и значими човешки отношения, показва доклад, представен на 6 декември на търговското изложение Luxury Travel Market във френския град Кан.

В партньорство с American Express и компанията за проучвания на луксозния пазар Altiant докладът посочва още, че повечето богати пътуващи все още предпочитат да харчат за преживявания, отколкото за стоки. Почти 60% планират да похарчат повече за пътувания през 2023 г. в сравнение със само 10%, които казват, че ще намалят тези разходи, съобщава Bloomberg.

Откритията са базирани на проучване на Altiant сред 1200 души с голямо нетно богатство и заможни туристи в 14 страни в части от Азия, Европа и Северна и Южна Америка през втората половина на 2022 г. Проучването прогнозира кои пандемични поведения се запазват и кои изчезват заедно с ограниченията за влизане в много страни.

Здравето и безопасността са фактор номер 1 при избора на дестинация – тревога, която остава и след пандемията, като под безопасност се има предвид както опасения за сигурността, така и страхове от дискриминация. Уелнес факторът остава ключов двигател при планирането на ваканции за 61% от анкетираните.

В същото време 50% от респодентите казват, че ще продължат да наваксват изгубеното заради пандемията време и да живеят екстравагантните си мечти по отношение на пътуванията. 49% обаче посочват, че предпочитат да летят по-малко и да остават в дестинацията по-дълго.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay