В тази страна те вкарват в затвора, ако правиш секс преди брака

Двойките няма да имат право и да живеят заедно преди да се венчаят

06.12.2022 | 12:11 Редактор: Тодор Петров
В тази страна те вкарват в затвора, ако правиш секс преди брака

В Индонезия забраниха със закон извънбрачния секс. Нарушителите са заплашени от затвор до една година. 

Правозащитници настояваха парламентът в мюсюлманската островна държава да не приема новите правила, защото се нарушават гражданските права. Въпреки това новото законодателство ще влезе в сила от 2025 година. 

Стотици хора излязоха по улиците на няколко индонезийски града, за да протестират срещу законопроекта. Плановете за въвеждане на подобно законодателство през 2019 г. се провалиха заради масови протести. 

Освен че се забранява сексуалния контакт, двойките няма да имат право и да живеят заедно преди брака. В противен случай ги грози до шест години затвор. 

Полицията обаче може да започне разследване само ако член на семейството подаде жалба. Това решение се смята за компромис между либералите и консерваторите в парламента. Туристите на ваканционния остров Бали вероятно няма да попаднат под ударите на закона, пише DW

Досега извънбрачният секс и хомосексуалните връзки не представляваха престъпление в Индонезия, но и двете неща отдавна са табу в консервативната страна. В провинция Ачех, разположена в северозападния край на остров Суматра, се прилага ислямската правна система шериат. Сексът извън брака там се наказва с до 100 удара с пръчка.

Снимка: БГНЕС